Bus mag over de vluchtstrook in de fileDe bussen van Connexxion mogen sinds gisteren 10 februari - 2020 als er file staat over de vluchtstrook langs de A29. Dat scheelt ergernis én reistijd.De bussen kunnen niet onbeperkt rijden over de vluchtstrook langs de belangrijke verkeersader. Langs de A29 zijn borden geplaatst op de plekken waar de lijnbussen over de vluchtstrook mogen rijden. Dat mag alleen als er file staat op de A29. De bussen mogen ook maximaal 20 kilometer per uur harder dan het verkeer op de normale rijbaan.File omzeilenFilemijden mag in de richting van Rotterdam tussen de Haringvlietbrug en de Molendijk. De andere richting op mogen de bussen vanaf het Vaanplein tot Barendrecht en na de Heinenoordtunnel tot hectometerpaal 15,6 van de vluchtstrook gebruikmaken.De vervoerder was al langer in gesprek met de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Doel is om de dagelijkse file voor de buspassagier te omzeilen.InitiatiefHet initiatief voor de bus op de vluchtstrook kwam van het Reizigersoverleg Hoeksewaard Goeree Overflakkee (RO HWGO).Veel inwoners van de Hoeksche Waard zullen de maatregel toejuichen. Reizigers klagen al langere tijd over de extra reistijd. Met het risico dat ze hun aansluiting op busstation Heinenoord missen. Een proefrit toonde vorig jaar aan dat rijden over vluchtstrook lonend is. Het scheelt tussen de vijf tot tien minuten.
 

 

Start aanleg nieuwe P+R plaats bij busstation Heinenoord.

 

Aanleg van park-and-ride bij busstation Heinenoord is van start: ‘Heel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren’

De aanleg van de park-and-ridelocatie bij het busstation langs de A29 bij Heinenoord is van start. ,,We zijn heel erg blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren!”

Amy van den Berg 06-01-21, 10:00

De provincie Zuid-Holland is erin geslaagd de grond naast de bushalte aan te schaffen waarop negentig parkeerplaatsen moeten komen. Dit meldt wethouder Harry van Waveren van de Hoeksche Waard. ,,Nu beginnen de werkzaamheden, zodat het na de zomervakantie in gebruik kan worden genomen.” 

Nu beginnen de werkzaamhe­den, zodat het na de zomervakan­tie in gebruik kan worden genomen

,,We zijn heel erg blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren. De verwerkelijking van dit terrein was namelijk al afgesproken tussen de toenmalige gemeente Binnenmaas en de Provincie. Dat is inmiddels zo’n vier jaar geleden. Mooi dat het er nu komt”, aldus de wethouder. 

McDonald's

De Raad van State deed al een aantal keer uitspraak over de kwestie waarin de toenmalige gemeente Binnenmaas en grondeigenaar Adriaan van Erk tegenover elkaar stonden. Van Erk vocht twee jaar terug nog het bestemmingsplan van de gemeente voor een park-and-ride aan de Reedijk in Heinenoord aan. Tegenstander van het plan was hij zeker niet, maar als bezitter van de grond waarop het parkeerterrein naast het busstation moet verschijnen, denkt hij juist veel groter. Hij wilde een transferium vlakbij de A29 met een McDonald’s en een vrachtwagenparkeerplaats. 

De Raad van State ging daar echter niet mee akkoord. Sterker, de rechter gaf de provincie toestemming om werk te maken van de onteigening. Daar staat natuurlijk wel een geldbedrag tegenover. 

Hard nodig voor forenzen

Het parkeerterrein is hard nodig voor de duizenden forenzen uit de Hoeksche Waard die elke dag per bus naar hun werk in Rotterdam, Den Haag of een andere plaats in Nederland gaan. Veel mensen die buiten de Hoeksche Waard werken, pakken zelfs de auto omdat ze bij het busstation nauwelijks kunnen parkeren.

AD.nl, editie Hoeksche Waard 6/1/21